Smaller Default Larger

Twee Dingen

Twee dingen zijn er nodig om de bouw- en maakindustrie en daarmee de Nederlandse economie er bovenop te helpen. De Nederlandse overheid moet investeren in duurzame woningbouw ter vervanging van gedateerde en verpauperde gebouwen en onderhoud en renovatie moeten naar het lage BTW-tarief. Als het nieuwe kabinet dat goed begrijpt gaan we een zonnige toekomst tegemoet.

Wachten totdat de crisis overwaait is geen alternatief. Er is sprake van een neerwaartse spiraal, meer dan honderd faillissementen per maand, oplopende werkloosheid een vastgelopen woningmarkt en een steeds slechter ondernemingsklimaat.

Zonder overheidsingrijpen zakt de bouw en daarmee de Nederlandse economie steeds verder in het moeras. De politiek is helemaal gefocussed op consumptie en is onder de Haagse stolp totaal vervreemd van het maken, van produceren, van leveren. Vergeten lijkt dat om te consumeren er ook geld verdiend moet worden. Geld verdien je door te producten te maken, door diensten te leveren, zo simpel als wat. Stelselmatig wordt onderschat hoe belangrijk de bouw is voor de hele Nederlandse economie. Bouwen is een daad van vertrouwen, net als het planten van een boom, bouwen is een feestelijke gebeurtenis, denk aan de vlaggen op elk bouwproject, denk aan de eerste heipaal of eerste steenlegging, denk aan de hoeksteen van de samenleving. De bouw is de motor van de Nederlandse economie. Bouwen reikt veel verder dan die 6% van het BNP die het CBS nu becijferd. Door één nieuwe woning te bouwen wordt een serie verhuisbewegingen teweeggebracht. Om die nieuwe woning te bouwen en om bestaande woningen te verbeteren komen niet alleen projectontwikkelaar, architect, bouwer, toeleverancier, installateur, behanger en verhuizer in beweging, maar ook notarissen, makelaars, adviseurs en andere dienstverleners in actie. Elke woning levert ook BTW op en elke nieuwe bewoner draagt via de energiebelasting, OZB en gemeentebelasting bij aan de schatkist. Door woningen te bouwen komt ook de rest van de bouw weer op gang, denk aan wegen, leidingen, groen en aan voorzieningen als scholen, kantoren en dergelijke.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw beleefde de bouw een vorige crisis – ik weet het nog goed want mijn vader, aannemer van beroep, kwam met steeds meer zorgen thuis. Net als nu in feite het geval is was wonen te duur geworden. Toen door de hoge hypotheekrente, nu door gebrek aan vertrouwen, strenge hypotheekvoorwaarden en baanonzekerheid. Twee dingen deed de overheid toen: wonen weer betaalbaar maken door een premie op woningbouw te zetten en renoveren aantrekkelijk te maken door het fiscaal aftrekbaar te maken. Zo is de bouw uit het dal gekropen en met de bouw de hele Nederlandse economie.

Vorig jaar al weer rekende de Duitse KFW Bankengruppe dat elke euro geïnvesteerd in duurzame bouw leidt tot een vijfvoudige opbrengst. Duitsland maakte recentelijk bekend fors te investeren in duurzaamheid. Die enthousiaste lui van de Energiesprong hebben al aangetoond dat het superslim is om nu energieneutraal te bouwen en dat je het geld dat in de jaren van bewoning niet hoeft te worden uitgegeven aan energie, kunt gebruiken om te investeren in kwaliteit. Bouwers en toeleveranciers staan klaar om zulke Groene Woningen te leveren.

Laten we ze gaan bouwen dus die Groene Woningen. Niets doen is geen optie -sterker nog - is laakbaar, de nood is hoog. Twee dingen goed begrijpen dus; en dan samen aan het werk.

Peter Fraanje, directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwegein 21 augustus 2012

Agenda

 

   

27 november 2018, start 17:00 uur, 
Perscentrum Nieuwpoort, Den Haag.
          Bezoek de website 
           en schrijf u in!  

Nieuwsbrief


 Klik hier voor de laatste NVTB nieuwsbrief.

Meld u hier aan voor de NVTB nieuwsbrief. 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

CE in een Circulaire Economie

In een circulaire economie wordt niets weggegooid: bij sloop vrijkomende bouwproducten worden hergebruikt of zijn grondstof voor nieuwe. Dit ideaal leidt tot nieuw denken, anders doen maar plaatst ook bestaande regels in een ander daglicht. Neem de CE-markering van bouwproducten. Nieuwe en gebruikte verdienen daarin gelijkwaardig behandelt.

CE (Conformité Européenne) is in de basis bedoeld voor nieuwe producten, communiceert dat deze voldoen aan Europese eisen en daarom binnen de EU vrij verhandeld mogen worden. Bouwproducten zijn vaak geen eindproduct, zodat de Europese wetgever hiervoor een rechtstreeks werkende Europese CE-verordening opstelde (CPR). Deze zet focus op de (technische) prestaties die essentieel zijn om met dat bouwproduct een veilig en gezond gebouw te maken. Welke prestatie dat concreet zijn, en hoe daarop moet worden getoetst, wordt bepaald door de betreffende Europees geharmoniseerde productnorm. Na toetsing mag het bouwproduct in het handelsverkeer worden gebracht, mits blijvend vergezeld van het CE logo en bijhorende Prestatieverklaring. Nagedacht wordt nog hoe en welke milieurelevante productinformatie bij dit strak ingeregelde CE-stelsel kan worden betrokken.

Lees meer...