Den Haag, 14 maart 2018 – Het IJzendoornoverleg heeft minister Ollongren een brief gestuurd met voorstellen om de transitie Circulaire Bouweconomie te versnellen. Het IJzendoornoverleg is de klankbordgroep van VNO-NCW voor de transitieagenda Circulaire Bouweconomie.
Om de ontwikkeling van de circulaire bouweconomie te versnellen zijn aan de overheid extra fondsen gevraagd om studies en pilots op te zetten. Op 8 maart heeft de voorzitter van het IJzendoornoverleg hierover een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gestuurd. Daarin wordt een aantal concrete voorstellen gedaan om de transitie te versnellen.
De doelstelling van de huidige Transitieagenda is het grondstoffenverbruik zo sterk mogelijk terug te dringen door circulair te bouwen. Dit houdt in dat onder meer het ontwerp zodanig moet zijn, dat het gebouw eenvoudig kan worden aangepast aan nieuwe eisen en dat bij het levenseinde de verschillende materialen zo goed mogelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Gestreefd moet worden naar het vermijden van afval. Voor de bouwmaterialenindustrie kan dit interessante gevolgen hebben voor zowel bestaande als nog te ontwikkelen bouwmaterialen.
Het IJzendoornoverleg is een samenwerking van Cascade, Koninklijke Metaalunie, NVLB, KNB-Keramiek, VOBN, FME, NVNIBA, CBM, KIVI, Bureauleiding, VNK, LightRec, Pooling Partners, Dekkergroep, Van Nieuwpoort, NEBIFA en NVTB.
Lees hier de brief aan de minister en lees ook de standpunten van de IJzendoorngroep.
Vanwege de huidige maatregelen rondom corona staat voorlopig geen volgende editie van Bouwpoort gepland. Wij hopen, zodra dat weer veilig kan, een Bouwpoort te kunnen organiseren en houden u via onze nieuwsbrief en deze website op de hoogte.
De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.
U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.
Goedwillende burgers, belangstellend of belanghebbend, vinden elkaar steeds vaker voor een lokale, duurzame energievoorziening: de energiecoöperatie. Dat zijn verenigingen waarbij nu al moet worden nagedacht over de gevolgen van ontbinding daarvan. Wie is over pakweg 25 jaar verantwoordelijk voor weilanden vol defecte zonnepanelen of roestige windmolens van inmiddels ontbonden energiecoöperaties? Zijn onwetende burgers voldoende geïnformeerd?
Maak of namaak? Regelmatig leiden opgaven tot verduurzaming en circulariteit tot een materiaal- of productinnovatie die door de naam (of vorm!) aanleunt tegen een bekend bouwmateriaal. Denk aan de ongebakken baksteen (euh?), grasbeton, houtgraniet of plexiglas. Biedt het merkenrecht mogelijkheden tot behoud van materiaalidentiteit?