Smaller Default Larger

De bouw in 2015

In 2006 konden we niet bevroeden dat er in september 2008 een kredietcrisis zou losbarsten met alle gevolgen van dien, maar als ik nu blader door ‘Ondernemen is positie kiezen – de bouw in het perspectief van 2015’ zijn veel van onze verwachtingen realiteit geworden of meer binnen bereik gekomen.

Klant- en markgericht werken zou in belang toenemen, marketing en ondernemerschap zouden veel belangrijker worden, maatwerk zou steeds vaker gevraagd worden evenals verzekerde garantie. In 2006 verwachtten we ook een verdere industrialisering van het bouwproces (bouwplaats wordt montageplaats) en een toenemende rol voor informatietechnologie (BIM, E-commerce!) en voorzagen we een trend richting totaaloplossingen voor de klant. In 2012 verscheen er een nieuwe verkenning richting 2020, waarin eerdergenoemde trends opnieuw werden bevestigd: ‘Eindgebruiker krijgt het voor het zeggen in de bouw’ en ‘Klanten vragen om duurzame totaalconcepten’. Wie zijn ogen goed de kost geeft ziet de bouw veranderen. Er wordt steeds beter samengewerkt in de bouw om een goed product aan de klant te garanderen.

Onlangs werd bekend dat de economie van de UK veel harder groeit dan het IMF aanvankelijk had gedacht. Het Help-to-buy programma van de Britse overheid zorgt voor een sterke opleving van de bouw aldaar. Dit leidt tot grotere bestedingen op de binnenlandse markt en maakt dat de UK zich versneld uit het economisch moeras trekt. De export van een aantal Nederlandse bouwmaterialenproducenten naar de UK is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Een zegen voor onder meer onze baksteenindustrie.

 

Construction 2025

Minstens zo interessant is het feit dat overheid en bouwsector ook samen vooruit hebben gekeken onder de werktitel ‘Construction 2025’ en een industriële strategie hebben ontwikkeld om de Britse bouw op te stuwen tot een exporterende industriële wereldspeler van formaat. Een Construction Leadership Council bewaakt de voortgang van dit ambitieuze plan, waarin onder meer als doel wordt gesteld de levenscycluskosten van bouwwerken met 33% te reduceren, de time-to-market met 50% te versnellen, broeikasgassen met 50% te verminderen en meer te gaan exporteren. Vanaf 2016 besteedt de nationale overheid alle grote bouwwerken aan in BIM.

 

De toekomst maak je zelf!

De beste manier om de toekomst te voorspellen is natuurlijk door er zelf aan bij te dragen; de toekomst maak je zelf, of anders gezegd: ook wij kunnen de toekomst naar ons toe halen. Samen kunnen we de stap maken van een traditionele B2B bouwsector naar een moderne B2C bouwindustrie. Samen kunnen we betaalbare en duurzame woningen en kantoren maken. Alleen samen kunnen we prestaties garanderen aan onze klanten: de eindgebruiker centraal; wonen en werken mogelijk maken. Of nog persoonlijker: wij bouwen aan uw geluk.

Peter Fraanje, directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw

Reageren? E:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Column Podium Bouwend Nederland, 10 juni 2014

Agenda

 

   

10 april 2018, start 17:00 uur, 
Perscentrum Nieuwpoort, Den Haag.
          Bekijk de website 
           en schrijf u nu in!  

Nieuwsbrief


 Klik hier voor de laatste NVTB nieuwsbrief.

Meld u hier aan voor de NVTB nieuwsbrief. 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Warmterecht of warmteplicht

Het staat in het Regeerakkoord 2017 - 2021 te lezen: 'De aansluitplicht van gas wordt vervangen door een warmterecht, waarmee eindgebruikers aanspraak kunnen maken op een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet'. Zo staat het er, maar wordt bedoeld wat er staat?

Toen Nederlands aardgas nog onverdacht gewonnen en verbruikt kon worden was het logisch deze energiebron voor verwarmingdoeleinden te benutten. Transport en levering was een staatstaak. Dat veranderde toen eind jaren negentig werd gekozen voor privatisering. In een vrije energiemarkt, zo werd verwacht, zouden kritische afnemers de beste, goedkoopste en schoonste energie afdwingen. De Gaswet kwam, nutsbedrijven werden privaat en kleine verbruikers kregen keuzevrijheid onder waarborg van een gasvoorziening: netbeheerders dienen iedereen die dat verzoekt te voorzien van een gasaansluiting (art. 10 lid 6 Gaswet). Het gasrecht van de kleinverbruiker werd geborgd door een wettelijke gasplicht voor de netbeheerder.

Lees meer...