Smaller Default Larger

Bouwindustrie

Nederland staat aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. Althans als wij in beweging komen, immers: if you don’t change, nothing will change. Anderen spreken over Industrie 4.0 of ook wel re-industrialisering.

Kort en goed komt het er op neer dat er een herwaardering is voor de secundaire sector, de maakindustrie, als motor voor economische groei en welvaart en dat deze nieuwe industrie slim (smart) en schoon is dankzij de combinatie met digitale technologie. We gaan weer zelf produceren, maar dan wel in een slimme fabriek, vraaggestuurd, massaproductie op maat voor de klant, eerst virtueel en dan middels de modernste productietechnologie en voorzien van slimme sensoren en - waar van toepassing - nanotechnologie reëel. Robots doen het vuile of gevaarlijke werk, mensen assembleren, monitoren en optimaliseren.

Van bouwsector naar bouwindustrie

De economen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend roepen ons op deze ‘smart industry’ te omarmen. Dankzij slim gebruik van digitale hulpmiddelen, nieuwe technologie én het leggen van nieuwe verbindingen kan Nederland zich ontworstelen aan de economische malaise en groeien met 2 of 3% overigens zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.

Kunnen we hier iets mee in de bouw? Jazeker! Het wordt steeds duidelijker dat de uitdagingen waar we voor staan niet meer zijn op te lossen op de traditionele manier. Bouwen en renoveren op de traditionele manier wordt onbetaalbaar en is gewoon niet goed genoeg voor de moderne klant. Mensen van nu willen onbezorgd en comfortabel wonen, werken en zich verplaatsen tegen een redelijke prijs.

Co-makers

Het goede nieuws is dat dat kan! Maar dan moeten we wel echt samen gaan werken, als partners, als co-makers en dan moeten we niet meer gaan voor de laagste prijs alleen. Als we gaan samenwerken en nadenken over slimme standaardisering kunnen we betaalbare variatie leveren aan de klant.

Als we de klant eerst virtueel laten kennismaken met onze produkten, kunnen we beter inspelen op zijn of haar wensen als we echt gaan produceren. Als we samen een product aanbieden kunnen we ook de prestaties garanderen. Als we prestaties kunnen garanderen kunnen we meer producten cq. woningen, kantoren en andere bouwwerken verkopen.

Woning = product met specificaties

We kunnen toch niet tevreden achterover leunen met een economische groei van 0-1%, een werkeloosheid van 7-8%, een leegstand van kantoren van meer dan 15% en een steeds verder verouderende en energieslurpende woningvoorraad? Handen uit de mouwen!

De Nederlandse bouwindustrie is klaar voor de moderne vraag. Er zijn inmiddels bouwers die net als Scania in Zwolle in korte tijd woningen assembleren. Er zijn toeleveranciers die steeds hoogwaardigere producten en systemen met prestatiegarantie leveren. Er zijn fabrikanten die met hulp van slimme productietechnologie, ICT en robots steeds beter en goedkoper op maat kunnen leveren aan de klant.

WIFI als eerste levensbehoefte

Als ik een auto koop of lease, dan wil ik weten wat het verbruik is, of hij comfortabel en stil is en of er navigatie inzit; als ik een laptop koop, dan wil ik weten of er een Intel i7 processor inzit en hoeveel gigabyte aan geheugen beschikbaar is. Als ik een woning koop, dan wil ik óók weten wat het verbruik is, wat mijn maandelijkse kosten zijn, of hij veilig, comfortabel en stil is. En of de woning connected is! Wifi (wireless fidelity) is in Nederland net als water, brood en nachtrust een eerste levensbehoefte geworden. Ik wil kortom een woning met specs!

Grote misvatting nog is dat ‘we’ denken dat de klant is geïnteresseerd in de prestaties van bouwbedrijven: www.bouwprestaties.nl . Goed bedoeld en niet verkeerd, maar dat is net zo iets als het meten van de prestaties van autogarages, terwijl je als je een auto koopt toch vooral geïnteresseerd bent in de auto zelf.

Als klant wil ik weten of het produkt dat ik aanschaf of lease naar behoren werkt. Sterker nog, ik zou als klant best verleid willen worden tot de aanschaf van een nieuwe woning omdat woning 2.1 veel beter is dan de woning 1.0 waar ik nu in woon. Dát is de uitdaging van de moderne bouwindustrie!

Reageren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Klik hier voor het gehele artikel

Agenda

 

   

10 april 2018, start 17:00 uur, 
Perscentrum Nieuwpoort, Den Haag.
          Bekijk de website 
           en schrijf u nu in!  

Nieuwsbrief


 Klik hier voor de laatste NVTB nieuwsbrief.

Meld u hier aan voor de NVTB nieuwsbrief. 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Warmterecht of warmteplicht

Het staat in het Regeerakkoord 2017 - 2021 te lezen: 'De aansluitplicht van gas wordt vervangen door een warmterecht, waarmee eindgebruikers aanspraak kunnen maken op een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet'. Zo staat het er, maar wordt bedoeld wat er staat?

Toen Nederlands aardgas nog onverdacht gewonnen en verbruikt kon worden was het logisch deze energiebron voor verwarmingdoeleinden te benutten. Transport en levering was een staatstaak. Dat veranderde toen eind jaren negentig werd gekozen voor privatisering. In een vrije energiemarkt, zo werd verwacht, zouden kritische afnemers de beste, goedkoopste en schoonste energie afdwingen. De Gaswet kwam, nutsbedrijven werden privaat en kleine verbruikers kregen keuzevrijheid onder waarborg van een gasvoorziening: netbeheerders dienen iedereen die dat verzoekt te voorzien van een gasaansluiting (art. 10 lid 6 Gaswet). Het gasrecht van de kleinverbruiker werd geborgd door een wettelijke gasplicht voor de netbeheerder.

Lees meer...