Smaller Default Larger

Woonproviders

Woonproviders

Wij zijn woonproviders. Zoals telecomproviders ons voorzien van internet en telefonie, zo voorzien wij samen in woonruimte. Dankzij onze inspanningen kunnen mensen wonen, werken, reizen, recreëren en ook communiceren (want wie heeft die zendmasten gemaakt?). Wij leveren de hardware voor wonen.

Een veilige, behaaglijke plek om te wonen is een essentiële basisbehoefte van de mens. Een goede woning en een veilige leefomgeving houdt mensen gezond en stelt ze in staat zich te ontplooien, te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. Mensen hechten zich aan hun omgeving, aan hun huis, hun wijk, dorp of stad. Door goed te bouwen en te renoveren kan een hele wijk ineens weer hip en aantrekkelijk worden. Met bouwen kun je de wereld werkelijk mooier maken! Als mensen zich thuis voelen in hun omgeving, hebben wij ons werk goed gedaan, dan bouwen we aan geluk. Bouwen = wonen, wonen = leven zou je zonder overdrijven kunnen zeggen.

Bouwen is ook belangrijk in economisch opzicht. Bouwen is investeren in de omgeving, vertrouwen in de toekomst. Als er wordt gebouwd, wordt een ketting van vervolginvesteringen in gang gezet, de bouw kenmerkt zich door een belangrijke economische multiplier, die het directe aandeel in bruto nationaal product sterk overstijgt. De geschiedenis leert ons dat als het goed gaat met de bouw, het ook goed gaat met nationale economie. Omdat de bevolkingsopbouw voortdurend evolueert en behoeften van mensen steeds weer veranderen, zal er altijd gebouwd worden.

niet de grond, maar de mens

Als de bouw inspeelt op de steeds veranderende vraag en behoefte is bouwen een neverending story. To provide betekent letterlijk leveren wat er gevraagd wordt of nodig is. Weten we wat er gevraagd wordt, leveren we wat nodig is? Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het EIB werd een groei van 11% voor 2015 in de woningnieuwbouw geprognosticeerd, maar het aansluitende debat ging over grond, niet over onze klant. Wat weten we van onze klant? We weten in iedere geval dat er in en om de grote steden sprake is van een nieuwe woningnood, we weten ook dat de betaalbaarheid van wonen onder druk staat door een tekort aan (huur)woningen en het insnoeren van leenmogelijkheden van nieuwkomers op de woningmarkt. Maar weten we genoeg van de wensen van mensen, van de groei en de behoeften van eenpersoonshuishoudens, van de wensen van babyboomers die best wel weer in de stad willen wonen, van studenten die aan een betaalbare duiventil genoeg hebben, als ie maar in het centrum staat en wifi heeft?

 ‘De vooruitstrevendheid in de bouwsector is ver te zoeken’ kopte Bouwformatie begin dit jaar, na een uitgebreide enquête onder meer dan tweehonderd mensen uit de bouw. We vinden onszelf – de industrie uitgezonderd – te weinig vooruitstrevend. De politiek en de samenleving zien de bouw vaak als onderdeel van een probleem. En dat terwijl de bouw oplossing kan bieden voor tal van maatschappelijke vraagstukken, om te beginnen mede zorg dragen voor betaalbare en gezonde woonruimte voor iedereen. De harde realiteit anno 2015 is dat de bouw zich nog niet of nauwelijks richt op eindgebruiker, op de bewoners en gebruikers; vaak kent men de echte klant niet eens. De laagste prijs is leidend in plaats van toegevoegde waarde of de hoogste gebruikskwaliteit en bouwers doen zaken met opdrachtgevers en projectbureaus in plaats van met de echte bewoners en gebruikers. Grondposities zijn belangrijker dan woonbehoeften.

zorgeloos, gezond en comfortabel wonen

Door ‘wonen’ of ‘wooncomfort’ centraal te stellen vergroten we de ‘taart’ die we jaarlijks mogen verdelen. Woningen als halffabrikaten opleveren is je omzet weggeven. Een huis echt woonklaar maken en de sleutel overhandigen, dat is niet alleen feestelijk maar ook gewoon slim, nietwaar? Door ons te richten op de klant zien we ineens veel meer werk dan wanneer je je richt op je Business-to-business deeltaak. De gemiddelde bewoner krijgt geen warm gevoel van betonstorten of een mooi isolatieproduct, maar zij/hij wordt wel blij van een warme woonkamer of een mooi licht huis. Er ontstaat ook de ruimte voor nieuwe businessmodellen. Denk aan het leasen van woningen of het aanbieden van allerlei gebouwgerelateerde service zoals catering, zorg, wellness en alle voorzieningen voor smart living.

Door de klant centraal te stellen wordt echt samenwerken aantrekkelijk. Het is niet alleen leuker, het levert geld op: we kunnen de prestaties verbeteren terwijl faalkosten verdampen als sneeuw voor de zon. De klant krijgt waar voor zijn geld. U heeft plezier in uw werk. Blije en tevreden klanten kunnen ons aanbevelen aan nieuwe woningzoekers. Samen bouwen aan een zorgeloos, gezond en comfortabel wonen, wie wil dat nu niet? Ik ben woonprovider, u ook?

Peter Fraanje, directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw

Reageren? E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

 

   

27 november 2018, start 17:00 uur, 
Perscentrum Nieuwpoort, Den Haag.
          Bezoek de website 
           en schrijf u in!  

Nieuwsbrief


 Klik hier voor de laatste NVTB nieuwsbrief.

Meld u hier aan voor de NVTB nieuwsbrief. 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

CE in een Circulaire Economie

In een circulaire economie wordt niets weggegooid: bij sloop vrijkomende bouwproducten worden hergebruikt of zijn grondstof voor nieuwe. Dit ideaal leidt tot nieuw denken, anders doen maar plaatst ook bestaande regels in een ander daglicht. Neem de CE-markering van bouwproducten. Nieuwe en gebruikte verdienen daarin gelijkwaardig behandelt.

CE (Conformité Européenne) is in de basis bedoeld voor nieuwe producten, communiceert dat deze voldoen aan Europese eisen en daarom binnen de EU vrij verhandeld mogen worden. Bouwproducten zijn vaak geen eindproduct, zodat de Europese wetgever hiervoor een rechtstreeks werkende Europese CE-verordening opstelde (CPR). Deze zet focus op de (technische) prestaties die essentieel zijn om met dat bouwproduct een veilig en gezond gebouw te maken. Welke prestatie dat concreet zijn, en hoe daarop moet worden getoetst, wordt bepaald door de betreffende Europees geharmoniseerde productnorm. Na toetsing mag het bouwproduct in het handelsverkeer worden gebracht, mits blijvend vergezeld van het CE logo en bijhorende Prestatieverklaring. Nagedacht wordt nog hoe en welke milieurelevante productinformatie bij dit strak ingeregelde CE-stelsel kan worden betrokken.

Lees meer...