Smaller Default Larger

Bouw Supply Index (BSX) stijgt licht naar 63,9

Zaltbommel/Nieuwegein, 24 mei 2014

De BSX komt in het eerste kwartaal van 2014 uit op 63,9 tegenover 57,8 een jaar eerder (BSX 2009 =100). Dit blijkt uit BSX-onderzoek van Buildsight onder de belangrijkste leveranciers van bouwmaterialen voor de woningbouw. Het lichte herstel van de afzet van bouwmaterialen past in het beeld van de verbeterende conjunctuur in Nederland gedurende de eerste drie maanden van dit jaar. Ook ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 is er sprake van een stijgende afzet.

Op basis van de resultaten van het BSX-onderzoek schat Buildsight aantal nieuw te bouwen woningen in 2014 op circa 35.000. Dat is ruim 10 procent minder dan in 2013 en aanmerkelijk lager dan de prognose van het EIB.

Het BSX-onderzoek loopt sinds 2009 en komt elk kwartaal tot stand dankzij een samenwerking tussen de bedrijven in de toeleverende industrie, het ministerie van BZK, het NVTB en Buildsight. Op basis van de afzet van bouwmaterialen van een selecte groep toeleveranciers wordt een prognose gemaakt voor de woningnieuwbouw.

Bouw Supply indeX (BSX) 2009 t/m 1e kwartaal 2014 (2009 = 100)

Voor meer informatie over het BSX-onderzoek kunt u contact opnemen met Rolf Dankers van Buildsight E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Agenda

 

   

Dinsdag 9 juni stond de volgende editie van Bouwpoort gepland. Vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus is besloten deze Bouwpoort niet door te laten gaan. Afhankelijk van de maatregelen proberen wij Bouwpoort in het najaar alsnog te laten plaatsvinden. Wij houden u via onze nieuwsbrief en deze website op de hoogte. 
    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Ne bis in idem in het klimaatbeleid

Eind mei eindigde de internet-consultatie over het Wetsvoorstel CO2-heffing. Deze voorziet in een heffing op de CO2-uitstoot door 284 industriële bedrijven waaronder die voor bouwmateriaal. De nationale heffing moet bedrijven prikkelen tot verduurzaming en komt naast een Europees emissiehandelssysteem met eenzelfde doel en identieke grondslag: de CO2-uitstoot. Is het redelijk om hetzelfde milieufeit dubbel te belasten?

Lees meer...

Sprookje over behoorlijk bestuur

 Er was eens een Natura2000 Beheerplan, een ruimtelijk planfiguur voor gebiedsgericht (natuur-)beleid. Over dit beheerplan werd al sinds 2008 héééél goed nagedacht door belanghebbenden en provincieambtenaren samen. 

Lees meer...