De bouw- en technieksector staat aan de vooravond van een gigantische digitale transformatie. Europese regelgeving als CSRD en CPR vereisen een toename in uitwisseling van informatie die alleen te realiseren is door vergaande digitalisering en standaardisatie. Hoe kan de sector hierop inspelen? Dat was onderwerp van gesprek tijdens de levendige debatten en inspirerende masterclasses en workshops op het Ketenstandaard Congres 2025
Beter leefklimaat bereiken met standaardisatie
Jelmer Alberts, Directeur Belangenbehartiging bij Bouwend Nederland, sprak bij de opening een bomvolle zaal toe. “De Europese Green Deal heeft goede bedoelingen zoals meer duurzaamheid en circulariteit en een beter leefklimaat. Het brengt wel een waterval aan regelgeving mee voor de bouw- en technieksector. Tegelijkertijd moeten in Europa vóór 2030 maar liefst 35 miljoen gebouwen worden gerenoveerd. Bouwend Nederland werkt samen met Europese ambtenaren aan voorspelbare en behapbare regelgeving. Én aan transparante regels die praktisch toepasbaar zijn op de bouwplaats. Met digitalisering en standaardisatie kan de sector voldoen aan alle eisen en blijven bouwen en renoveren. Het digitale productpaspoort gaat een belangrijke rol hierbij spelen.”
Duurzame en circulaire eisen
De vraag hoe alle duurzame regelgeving vertaald moet worden naar praktische oplossingen leeft breed in de keten, blijkt tijdens het debat waar ook Björn Smeets van Croonwolter&dros | TBI, Erik Snip van Haskoning en Niels Ruijter van NVTB aan deelnemen*. Fabrikanten voelen druk omdat opdrachtgevers vanuit de CSRD allerlei duurzame en circulaire informatie opvragen. Ruijter: “We moeten goed kijken welke wetten op wie van toepassing zijn. Standaarden voor productinformatie worden op Europees niveau georganiseerd. De door Ketenstandaard beheerde internationale ETIM Standaard maakt duidelijk waar een product aan moet voldoen. Dat kan ook gaan over duurzame en circulaire eisen.”
Vaart in duurzame en circulaire ontwikkelingen
Smeets wijst erop dat we in Nederland alleen niet moeten proberen allerlei uitzonderingen te krijgen op internationale wetgeving: “Wij werken mondiaal. Internationale opdrachtgevers laten ons duidelijk weten dat het onhandig is wanneer voor Nederland allerlei uitzonderingen gelden. Laten we vooral het Europese beleid volgen om de vaart in de duurzame en circulaire ontwikkelingen te houden.”
Wetgeving biedt duwtje in goede richting
Ingenieurs vormen een belangrijke schakel in de keten als het gaat om het gebruiken en verwerken van informatie van een bouwwerk. Ook zij zijn blij met meer standaardisatie in de sector. “We doen al deze inspanningen om klimaatverandering en uitputting van grondstoffen tegen te gaan,” benadrukt Snip. “De juiste informatie op een betrouwbare manier met elkaar delen kan alleen als we in de sector meer digitaal en gestandaardiseerd gaan werken. Alle wet- en regelgeving biedt hierbij een duwtje in de goede richting.”
Visie op een Digitaal Bouwwerkdossier
Dit tweejaarlijks congres trok bijna 800 bezoekers, van gebouweigenaren, architecten, ingenieurs, bouwbedrijven en installateurs tot bouwtoeleveranciers en softwarepartijen.
Het is de visie van Ketenstandaard dat een gebouweigenaar met een druk op de knop over alle relevante informatie van een bouwwerk moet kunnen beschikken. Dit is alleen bereikbaar wanneer betrokken partijen op een betrouwbare manier gegevens uitwisselen tijdens de hele levenscyclus van een bouwwerk. Standaardisatie speelt een belangrijke rol hierbij. Het gebruik van beschikbare standaarden versnelt het bouwproces, voorkomt fouten en leidt tot tevreden klanten. Zo kan de sector samenwerken aan een duurzaam, efficiënt en circulair bouwproces dat voldoet aan alle wet- en regelgeving. Kijk voor meer informatie op www.ketenstandaard.nl
*Niels Ruijter is directeur bij NVTB, Erik Snip is Global BIM Lead I&B bij Haskoning, Björn Smeets is directeur Inkoop en Logistiek bij Croonwolter&dros | TBI.