Skip to main content

interview met Titia Siertsema, voorzitter NVTB door Christel Witteveen, Ketenstandaard

“De beschikbaarheid van goede data over bouwmaterialen is belangrijk om de juiste keuzes te maken. Om zowel in het ontwerp, de uitvoering en het beheer te kunnen voldoen aan de eisen van de opdrachtgever, ook wat betreft milieueisen,” zegt NVTB voorzitter Titia Siertsema in een reactie op de visie van Ketenstandaard op het Digitaal Bouwwerkdossier.  “Vanuit NVTB vinden wij het belangrijk dat data goed door de hele keten kan stromen.”

Nieuw beleid
“Met standaardisatie en digitalisering kan data gedeeld worden tussen ketenpartners zonder dat er fouten of misverstanden ontstaan. We streven ernaar dat dit laten stromen van data met open standaarden gebeurt. We moeten afspraken met elkaar maken over zaken als de verificatie en beschikbaarheid van data en wie toegang ertoe heeft. Data behoort bij de eigenaar te blijven, maar anderen moeten er wel toegang toe hebben. Om dit te bevorderen heeft digiGO specifieke beleidsmaatregelen opgesteld. NVTB is initiatiefnemer van beleidsmaatregel 11, die gaat erover dat fabrikanten van bouwmaterialen hun technische productdata medio 2026 via de ETIM Standaard beschikbaar moeten stellen. Door standaarden als ETIM te gebruiken ontstaat veel meer duidelijkheid.”

ETIM Standaard
“De bouwmaterialenhandel gebruikt de internationale ETIM Standaard al, maar specificaties worden nu ook op vijftien andere manieren aangeleverd. De vraag vanuit de klant bepaalt de manier van aanleveren. Om iedereen de ETIM Standaard te laten gebruiken, moeten klanten weten en accepteren dat ze de data voortaan volgens ETIM specificaties aangeleverd gaan krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, gaan we praten met de dertien bij NVTB aangesloten brancheorganisaties. De uitdaging is dat fabrikanten van bouwmaterialen een investering moeten doen die ergens anders in de keten het meeste oplevert. De architect die het ontwerp maakt, de bouwer die de materialen toepast en de eigenaar die het bouwwerk gaat beheren, allemaal profiteren ze van eenduidige data.”

Business case
“Architecten- en ingenieursbureaus en ook aannemers en installateurs zijn allemaal best ver met digitaliseren. Ze maken stappen met de eerstvolgende partij die ze tegenkomen in de keten. Het gaat dan vaak over het digitaliseren van bestekken of over data die nodig zijn voor de uitvoering en het beheer van gebouwen. Technische gegevens van bouwmaterialen en milieudata zijn een essentieel onderdeel daarvan. De uitdaging is dat al die ketenpartijen elkaar vinden en de business case rondkrijgen. Als het gaat om het digitaliseren van data, dan is dat een belangrijke investering die de bouwmaterialenfabrikanten moeten doen. Die hebben er ook voordeel van, omdat ze niet meer op vijftien verschillende manier hun data hoeven te produceren. Het is een complexe uitdaging, maar zowel fabrikanten als de uitvoerende bouw willen deze transformatie die goed staat beschreven in de visie van Ketenstandaard op het digitaal bouwwerkdossier.”

Milieu-impact
“Iedereen in de keten realiseert zich het belang van goede data over bouwmaterialen om de juiste keuze te maken, ook wat betreft milieu-impact. De bouwmaterialenindustrie is ver met het aanleveren van data voor de Nationale Milieudatabase (NMD). Vanuit de Europese Unie worden bouwmaterialenfabrikanten in het kader van de Green Deal straks verplicht om milieudata op de juiste manier aan te leveren. We moeten dus niet alleen naar elkaar kijken in eigen land, maar ook de bewegingen op Europees niveau volgen. Die ontwikkelingen gaan hard, met de Europese Bouwproducten Verordening (CPR) en digitale productpaspoorten voor milieudata. Wat we in Nederland met elkaar afspreken, moet goed aansluiten op deze Europese ontwikkelingen.”

Europese regelgeving
“Vanuit NVTB volgen we de ontwikkelingen rondom Europese regelgeving en we hopen dat de Nederlandse standaarden daarop gaan aansluiten. Als bouwmaterialenhandel krijgen wij er als eerste mee te maken, daarom hameren wij op die goede aansluiting. De regels voor CPR worden op dit moment vastgesteld. Dus welke milieu-indicatoren er komen, hoe die berekend worden, en welke normen eraan ten grondslag liggen. Bij de digitale productpaspoorten speelt de vraag hoe we die gaan inrichten en waar we de data verzamelen. Dan moet je zorgen dat die data via standaarden met elkaar kunnen communiceren, daarbij speelt Ketenstandaard een belangrijke rol. NVTB directeur Niels Ruijter zal al deze ontwikkelingen toelichten tijdens het Ketenstandaard Congres op 20 maart 2025.”

Meer weten? download de whitepaper Digitaal Bouwwerdossier

Aanmelden voor het congres kan via Ketenstandaard Congres 2025