Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later (Uit de Transitie Agenda Circulaire Bouweconomie). Met andere woorden het blijven (her)gebruiken van grondstoffen, producten en materialen in een gesloten kringloop. Duurzaamheid daarentegen is een breder begrip dat betrekking heeft op mens, planeet en economie, waarbij deze in evenwicht zijn zodat de niet uitgeput raakt. Voor NVTB is circulariteit dan ook een middel om duurzaamheid te bereiken. Duurzaamheid is het doel en de reden waarom we naar een circulaire bouweconomie ontwikkelen.
De bouwmaterialensector zoekt voortdurend naar manieren en innovaties die bijdragen aan een vermindering van de totale milieubelasting. De sector is wat betreft hergebruik van bijvoorbeeld het vrijkomende bouw & sloopafval een van de meest circulaire sectoren in Nederland.
Er gebeurt al veel op het gebied van circulariteit in de bouwmaterialenindustire en er is, dankzij de innovatiekracht van de bouwmaterialenindustrie, nog heel veel mogelijk op weg naar een honderd procent circulaire economie. Hieronder vindt u voorbeelden van projecten vanuit verschillende geledingen van de bouwmaterialenindustrie waarbij circulariteit en duurzaamheid succesvol zijn betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe methoden en innovatieve werkwijzen.
Circulair met kalkzandsteen
Innovatieve en duurzame voorbeelden vanuit de zand en grindproducenten
Minerale wol en duurzaamheid
Circulair bouwen met staal
Circulair met bouwkeramiek