Net als hout, vlas, schapenwol en schelpen is ook klei uit de grote rivieren een hernieuwbare grondstof. Dat is een natuurlijke en 
ruim beschikbare, bovendien lokale grondstof. De Nederlandse keramische industrie verwerkt klei die lokaal en in ruime hoeveelheden beschikbaar is. Respect voor flora, fauna en de mens staan aan de basis van de productie.
‘’Deze oneindig beschikbare primaire grondstof vormt een welkome aanvulling op een op hergebruik en inzet van secondaire grondstoffen gebaseerde circulaire economie’’ aldus Ewald van Hal, directeur van de branchevereniging voor Bouwkeramiek (KNB). Hij wijst op de meerwaarde van kleiwinning voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en de bijdrage aan hoogwaterveiligheid in het rivierengebied.
Levenslang onderhoudsvrij In de gebruiksfase onderscheiden keramische producten zich, ook die voor de bouw, door een zeer lange levensduur zonder onderhoudsnoodzaak. Verder zijn de producten onbrandbaar, niet giftig, kleurecht, vormvast en geven ongekende mogelijkheden tot hergebruik. Dat alles resulteert in gunstige milieuprestaties over de gehele levensduur.
Meer over het duurzame en circulaire karakter van bouwkeramiek - klik hier
Bekijk hier de poster Circulair met Bouwkeramiek